Trekker rijbewijs (T)

Bestuurders van een trekker hebben ook een passend rijbewijs nodig. Het rijbewijs voor de trekker (T) is bedoeld voor bestuurders van landbouw- of boshout trekkers (afgekort LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (afgekort MMBS). Hieronder valt ook een wegtreintje, vorkheftruck, SRV-wagen of voertuig welke werkzaamheden op de weg uitvoeren zoals een bezemwagen.

Rijbewijs

De procedure om een trekker rijbewijs te halen is niet anders dan deze van een ander voertuig. Eerst maak je een theorie-examen en volg je rijlessen. Daarna doe je praktijkexamen. Hiervoor moet je 16 jaar zijn.

Je bezoekt het CBR en gaat vervolgens de weg op. Je rijdt met een aanhanger en moet enkele bijzondere verrichtingen laten zien. Ook kan het zijn dat de examinator jou een vraag stelt over een bijzondere situatie. Vanwege het formaat van het voertuig wordt in het trekker examen ook goed gekeken naar hoe je inspeelt op ander verkeer.

Autorijbewijs (B)

Om een landbouwvoertuig te mogen besturen moet je een trekker examen hebben afgelegd. Toch kan het zijn dat op jouw rijbewijs de T al is aangemerkt. Wie op 1 juli 2015 in het bezit was van een autorijbewijs heeft de trekker-aantekening cadeau gekregen. (Staat dit nog niet vermeld op jouw rijbewijs? Dan heb je deze mogelijk nog niet vernieuwd. Dit kan nog tot 2025.)

Heb je na 1 juli 2015 het autorijbewijs (B) behaald of zat je op dat moment nog in een 2todrive traject (nog geen 18 jaar) dan mag je geen landbouwvoertuig besturen. Je zult hiervoor apart een trekker examen moeten afleggen bij het CBR.

Uitzonderingen

Voor een voertuig waar geen aanhangwagen of verwisselbare machine achter past of een voertuig smaller dan 130 centimeter is geen trekker rijbewijs (T) nodig. Ook LBT of MMBS voertuigen die gebruikt worden voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen zijn uitgezonderd.