Theorie-examen

Hoe goed jouw kennis is van verkeersregels wordt getest tijdens een theorie-examen. Dit theorie-examen moet behaald zijn voordat je op mag voor het praktijkexamen. Meestal mag het theorie-examen ook op jongere leeftijd afgenomen worden. Het theorie voor de personenauto(B) kan bijvoorbeeld al behaald worden vanaf 16 jaar.

Voorbereiding

Een theorie-examen kan je zelf aanvragen via MijnCBR.nl. Hier kan je inloggen met een DigiD account. Als je nog geen DigiD account hebt kan je deze gratis aanvragen via DigiD.nl. Je kunt ook aan jouw rijschool vragen om het theorie-examen in te plannen voor jou.

Nu je weet wanneer het theorie examen is, is het belangrijk dat je ook goed gaat leren. Dit kan via een theorieboek of online module. Leer je graag vanuit een boek, let er dan ook op dat dit een recent exemplaar is. Voor een online module is het vooral belangrijk of ze ook oefenexamens aanbieden in dezelfde stijl als het theorie-examen bij het CBR. Hiermee wen je alvast aan de vraagstelling. Sommige rijscholen bieden ook zelf theorielessen aan.

Een theorie-examen maak je in een examenzaal op een beeldscherm met touchscreen. De vragen zijn standaard in het Nederlands, al is het mogelijk examen te doen in het Engels. Ook kan een examen met extra tijd worden gemaakt. Hiervoor krijg je oortjes van het CBR en worden de vragen op de computer voorgelezen (leest niet voor bij onderdeel gevaarherkenning). Bij faalangst of examen onder begeleiding van een tolk kan het examen ook in een individuele ruimte afgenomen worden. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden.

De examendag

Het is zover. Je hebt hard geleerd en vandaag is jouw theorie-examen. Je hebt jouw paspoort of identiteitskaart bij je en weet ook welk reserveringsnummer je per email of brief hebt ontvangen. 15 tot 30 minuten van tevoren ben je bij het CBR-gebouw. Zo heb je nog genoeg tijd om jezelf aan te melden.

Met jouw reserveringsnummer kan je bij een van de aanmeldzuilen jouw gegevens controleren. Je krijgt ook een kluisje waar je je spullen in kunt doen tijdens het examen. Doe dit ook, in de zaal wordt gecontroleerd op mobiele telefoons. Wat je wel bij je moet houden is een geldig identiteitsbewijs.

Wanneer je aan de beurt bent ga je naar de incheckbalie. Hier wordt jouw identiteitsbewijs gecontroleerd en krijg je een tafelnummer. Vanaf dan mag je de examenzaal in. Je gaat aan de juiste tafel zitten, voert je reserveringsnummer in en mag beginnen. De vragen krijg je op een scherm met touchscreen.

Na afloop krijg je op het scherm ook direct de uitslag te zien. Een pictogram vertelt je daarbij direct of je geslaagd bent. Je krijgt ook nog kort de tijd om de foute antwoorden terug te kijken. Als je klaar bent haal je je spullen uit het kluisje en ga je terug naar huis. Via de email krijg je binnen 24 uur een bevestiging van de uitslag thuisgestuurd. Als je het niet gehaald hebt, kan je hierop ook bekijken op welke onderdeel de fouten gemaakt zijn.

Het (auto)examen

Het examen voor de auto bestaat uit 3 onderdelen. Er zijn 25 vragen over gevaarherkenning. Vervolgens 12 vragen over verkeersregels, waarvan er 10 goed moeten zijn. Dan komen 28 vragen over je verkeersinzicht, daarvan moeten er 25 goed zijn. Voor alle 3 de onderdelen moet je slagen. In totaal ben je 30 minuten bezig met het examen. (Heb je examen met verlengde tijd of met individuele begeleiding, dan krijg je 15 minuten extra).

De kosten vastgesteld voor 2019 zijn:

  • Theorie examen € 33.00
  • Theorie examen verlengde tijd € 43.50

(Dyslectici kunnen € 10.50 toeslag terugvragen)

  • Theorie examen Engelstalig € 38.50
  • Theorie examen individueel begeleid € 87.45
  • Theorie examen met tolk € 87.45

(Een tolk moet zelf geregeld en betaald worden)

Deze kosten zijn gelijk voor auto (B) Motor (A) of bromfiets(AM). Krijg je bij jouw aanvraag andere prijzen te zien? Dan ben je waarschijnlijk niet rechtstreeks ingelogd bij MijnCBR. Er zijn websites die geld proberen te verdienen door theorie-examens door te verkopen.

Je theorie-examen vraag je aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Let wel goed op, er bestaan websites welke theorie-examens doorverkopen. Hiermee ben je onnodig duurder uit.