Rijbewijs halen, hebben en houden

Om een rijbewijs te behalen moet een theorie– en een praktijkexamen afgelegd worden. Dit gebeurt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het praktijkexamen plan je in samen met jouw rijschool. Een theorie-examen kan je zelf aanvragen, wel bieden veel rijscholen een lesprogramma aan ter ondersteuning.

Een voertuig goed besturen is niet voor iedereen even makkelijk. Lichamelijke of geestelijke belemmeringen kunnen het rijden bemoeilijken. Een gezondheidsverklaring kan daarbij uitsluitsel bieden. Ook beroepschauffeurs wordt gevraagd regelmatig een medische keuring te laten uitvoeren.

De eerste 5 jaar heb je nog weinig rijervaring. Je wordt dan een beginnend bestuurder genoemd. Wie voor zijn 18e jaar een (brommer)rijbewijs heeft, draagt deze titel 7 jaar van beginnend bestuurder. Daarnaast rijdt een autobestuurder onder de 18 met een coach. Dit wordt 2todrive genoemd.

Vind je het spannend om je rijbewijs te gaan halen? Kijk dan goed naar de lesmethode welke jouw rijschool aanbiedt. Rijopleiding In Stappen (RIS) is bijvoorbeeld een bekende methode. Ook voor zenuwen tijdens het examen bestaan er mogelijkheden.

Iedereen die over een rijbewijs wil beschikken moet een examen afleggen bij het CBR. Alle examens bestaan uit een Theorie– en praktijkexamen.