Voordat je naar de gemeente gaat om je rijbewijs op te halen, moet je eerst examen doen bij het CBR. Ook voor het autorijbewijs bestaat dit uit een theorie-examen en een praktijk examen. Als je beide hebt gehaald, kan je bij het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen. Een spannend en bijzonder moment!

Met een autorijbewijs (B) mag vanaf 18 jaar zelfstandig gereden worden in een auto. Heb je hiervoor al jouw rijbewijs behaald, dan mag dit alleen onder begeleiding van een coach. 2todrive betekent dat een volwassen bestuurder meerijdt met een minderjarige bestuurder. Hij of zij kan extra ondersteunen met bijvoorbeeld kijken bij een moeilijk kruispunt. Een coach is daarbij geen instructeur maar een begeleider. Beginnen met lessen bij een rijschool kan vanaf 16.5 jaar.

Voor een autorijbewijs (B) zijn 2 examens nodig bij het CBS. Het theorie-examen is om kennis over onder ander verkeersborden en voorrangsregels te toetsen. In het praktijkexamen wordt juist gekeken naar hoe je rijdt. Samen met een examinator rijd je ongeveer 35 minuten rond. Daarnaast kan je ook naar het CBR toe voor een tussentijdse toets. Deze moet vooral gezien worden als een oefentoets. Het zal een leerling kunnen helpen met zenuwen voor het praktijkexamen, maar er kan ook vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen verkregen worden. De tussentijdse toets kan worden afgenomen na ongeveer ¾ van het te verwachten aantal rijlessen.

Automaat

Een rijbewijs B kan een aantekening code 78 hebben. Dit betekent dat de bestuurder niet mag rijden in een handgeschakelde auto. Het kan zeker een uitkomst zijn als je schakelen moeilijk vindt. Met een autorijbewijs (B) met aantekening code 78 hoeft ook tijdens het praktijkexamen bij het CBR niet geschakeld te worden.

  • Voordeel aan rijden in een automaat is simpelweg dat je niet hoeft te schakelen. Je hoeft een handeling minder uit te voeren en ervaart daarmee meer rust in het rijden. Je hoeft ook niet te leren schakelen en kan daardoor sneller op examen. Ook onderdelen als parkeren op een helling zijn makkelijker met een automatische schakeling.
  • Nadeel van een automaat-rijbewijs is dat in een geschakelde auto niet gereden mag worden. Voordat je in de auto van een vriend mag rijden, moet je dus kijken hoeveel pedalen deze heeft (gas, rem of gas, rem en koppeling). Wel is het mogelijk om later alsnog een praktijkexamen af te leggen in een handgeschakelde auto.

Als je een autorijbewijs (B) hebt, mag je ook de weg op met een kleine aanhanger. Wil je met de caravan op vakantie? Dan heb je een waarschijnlijk wel een aanhanger rijbewijs (BE) nodig.