Een gezondheidsverklaring vul je in via MijnCBR. Je hebt hiervoor een DigiD met sms-controle nodig. Als je nog geen DigiD hebt, dan moet je deze eerst aanvragen. Het bedrag van € 37.80 dat in rekening gebracht wordt voor de gezondheidsverklaring, wordt ook gebruikt voor adviezen en eventuele aanpassingen aan het voertuig. Je kunt ook een papieren gezondheidsverklaring halen bij het CBR of de gemeente. Welke vragen worden gesteld in de gezondheidsverklaring vind je op de website van het CBR.

Passende maatregelen nodig

Antwoord je ja op een van de vragen of zijn er andere redenen die invloed kunnen hebben op jouw rijvaardigheid, dan zal het CBR in een onderzoek verder kijken of passende maatregelen nodig zijn. Twijfelt je of jouw “handicap” aangegeven moet worden bij het CBR, geef dit dan aan bij jouw huisarts en/of rijinstructeur. Zij kunnen jou hier mee verder helpen. 

Ogen

Voordat je opgaat voor het rijbewijs is het verstandig om je ogen te laten meten bij een opticien. Is jouw zicht niet scherp genoeg, dan kan het lastig zijn om verkeersborden te lezen. Ook inschatten hoe ver weg een auto of fietser is kan daardoor moeilijk zijn.

De examinator zal in het praktijkexamen ook vragen naar jouw ogen.