Je hebt jouw rijbewijs gehaald en overweegt om een auto aan te schaffen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een auto koopt? En wat moet je eigenlijk nog meer regelen?

Allereerst moet je je realiseren dat je, naast de aanschafprijs, ook bij ieder voertuig maandelijkse lasten krijgt. Voor een zwaardere auto betaal je vaak meer wegenbelasting. En met een wat oudere auto moet je waarschijnlijk vaker naar de garage. Ook hebben goedkopere auto’s vaak nog wat minder veiligheidssystemen ingebouwd zitten. Meer betalen bij de aanschaf kan daarom beter zijn. Omdat de kosten per auto sterk verschillen, kan het zich op de lange termijn ook terug verdienen om hier goed naar te kijken.

Motorrijtuigenbelasting

Om wegen te vernieuwen en te onderhouden betaal je motorrijtuigenbelasting. Dit betaal je voor ieder voertuig die de weg op kan, dus ook voor een motor of cabrio als deze de hele winter binnen staat. Meestal wordt deze belasting betaald via automatisch incasso, wel moet je als nieuwe eigenaar opletten dat je het voertuig goed hebt aangemeld. Motorrijtuigenbelasting wordt ook weleens wegenbelasting genoemd.

Hoeveel de wegenbelasting voor jouw voertuig wordt, is afhankelijk van gewicht, brandstof en uitstoot. Ook per provincie kan het verschillen. Een zwaardere auto is in de meeste gevallen duurder dan een kleinere, lichtere auto. Ook wordt benzine minder zwaar belast dan diesel of LPG. Zo stimuleert de overheid milieuvriendelijkere auto’s. Elektrische of waterstofauto’s kunnen (voorlopig nog) deels of helemaal vrijstelling krijgen. Ook voor oldtimers bestaan andere regels. De belastingdienst heeft een speciale regelhulp voor de motorrijtuigenbelasting.

Verzekering

Als je met jouw auto een ongeluk maakt, ben je nooit de enige met schade. Daarom is het in Nederland verplicht om je voertuig te verzekeren. Hoe goed je jouw auto verzekert, dat bepaal je zelf. In globale lijnen zijn er drie soorten:

  • WA verzekering: Hiermee wordt schade aan een andere partij vergoed. Deze heeft de laagste premie maar dus ook de minste dekking. Jouw verzekering betaalt alleen de schade veroorzaakt aan derden. Voorbeelden zijn reparatie van een andere auto, ziekenhuiskosten bij letselschade van de andere bestuurder maar ook de lantaarnpaal bij een eenzijdig ongeluk.
  • WA+ beperkt casco: Hiermee wordt schade aan andere partijen en een beperkt deel van schade aan jouw auto vergoed. Meestal gaat dit om schadevormen die niets met een ongeluk te maken hebben zoals brand, diefstal of stormschade. Ook ruitschade valt bij sommige verzekeraars onder WA+ beperkt casco.
  • WA+ volledig casco, All Risk: Hiermee wordt zowel schade aan de andere partij als aan je eigen voertuig vergoed. Deze vorm is vaak wat duurder en maar wel heel verstandig als je afhankelijk bent van jouw auto bijvoorbeeld om bij je werk te komen. Jouw auto wordt gerepareerd ook als je zelf aansprakelijk bent voor het ongeluk.

De hoogte van de verzekering is, behalve de soort verzekering, ook afhankelijk van de waarde van de auto en het aantal kilometers dat je van plan bent per jaar te maken. Wel kan je bij de meeste verzekeraars korting krijgen op de premie als je al langer geen schade gemaakt hebt. Dit werkt via een bonus/malus ladder. Met ieder schadevrij jaar dat je hebt gespaard, ontvang je meer korting. Krijg je toch een keer schade, dan verlies je een aantal schadevrije jaren en ontvang je dus minder korting.

Weet je niet welke verzekering het beste bij jou past? Een bedrijf als Blaak Verzekeringen helpt bij het maken van een goede keuze. Blaak Verzekeringen heeft veel ervaring met jonge bestuurders en kan jou voorzien van passend advies.

Onderhoud en APK

Ook een auto wordt ouder. Daarom moet deze af en toe naar de garage voor wat onderhoud en controle. Dit begint met de meeste auto’s met een jaarlijkse algemene periodieke periode (APK) controle. Onder andere de remmen, banden en verlichting worden nagekeken. Komt de garage hier onderdelen tegen die niet goed werken, dan dienen deze eerst gemaakt te worden voordat je de goedkeuring krijgt om weer de weg op te gaan. Een APK-controle wordt altijd uitgevoerd door een garage.

Bedenk waarvoor je je auto gaat gebruiken. Zoek dan het bijpassende formaat en type brandstof.