Beginnersrijbewijs
Tegenwoordig krijg je, wanneer je slaagt voor je rijexamen, een beginnersrijbewijs. Het klinkt kinderachtig, maar is noodzakelijk om beginnende bestuurders strenger aan te pakken wanneer zij zich niet aan de verkeersregels houden. Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt namelijk dat bij 20% van alle ernstige ongevallen jongeren betrokken zijn. Het beginnersrijbewijs zorgt ervoor dat, gedurende 5 jaar, bepaalde verkeersovertredingen bij het Openbaar Ministerie (OM) worden geregistreerd. Na deze 5 jaar vervalt de registratie als beginnende bestuurder.
Met de volgende overtredingen krijg je strafpunten op je beginnersrijbewijs:
- Overtreding van het snelheidslimiet: een snelheidsovertreding van meer dan 40 km/h op autosnelwegen of meer dan 30 km/h op andere wegen.
- Veroorzaken van een dodelijke ongeval of ongeval met zwaar letsel.
- Bumperkleven met hoge snelheid.
- Veroorzaken van gevaarlijke situaties of verkeershinder.
- Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het onjuist naleven van de verkeersregels.
Wanneer 3 van deze overtredingen geregistreerd staan, neemt de politie je rijbewijs in en geeft dit door aan het CBR. Hierna volgt een rijvaardigheidsonderzoek. Tijdens dit onderzoek gaat het CBR na of je vaardig genoeg bent om een auto te besturen. Slaag je niet voor dit onderzoek? Dan wordt je rijbewijs definitief ongeldig verklaard. Voor een nieuw rijbewijs moet je opnieuw examen doen. Bovendien gelden er voor beginnende bestuurders lagere alcoholpercentages bij rijden onder invloed dan voor ervaren bestuurders. Je krijgt geen strafpunt als je wordt betrapt met een te hoog alcoholpercentage: tussen de 0,8 en 1,3 promille. Wel heb je kans dat je, op eigen kosten, de EMA cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) moet volgen.
Begeleid rijden vanaf 17 jaar
Het is ook mogelijk om als beginnend bestuurder te rijden onder begeleiding van een coach. Op deze manier mag je vanaf je 17e auto rijden, mist hier een ervaren chauffeur naast zit. Totdat je 18 jaar wordt, kun je met je behaalde rijbewijs de weg op onder begeleiding van een coach. Dit wordt 2todrive genoemd, maar heeft niets te maken met een beginnemersrijbewijs. De informatie over auto rijden voor je 18e vind je hier op de pagina 2To Drive
Wel is het zo dat als je eerste afgifte van het rijbewijs voor jouw 18e verjaardag is, je voor een termijn van 7 jaar als beginnend bestuurder wordt gezien als het rijbewijs dat je voor je 18e hebt behaald een scooterrijbewijs (AM) of tractorrijbewijs is (T).